MITHRA INSTITUTE OF MANAGEMENT STUDIES – INDIA’S LEADING LOGISTICS & SUPPLY CHAIN MANAGEMENT INSTITUTE

 103th, 104th ,105th & 106th Batches Admission Continues for Logistics & Supply Chain Management.

LSCM 1

1. A supply chain which includes the distribution of finished product and service?

Answer: Outbound logistics

2. What additional factor does overall equipment effectiveness take into account which makes it moremeaningful than efficiency or utilization?

Answer: .Flexibility

3. Which of the following is true for supply chain management?

Answer: All the above

4. The purpose of supply chain management is

Answer: Integrating supply and demand management

5. VMI stands for

Answer: Vendor managed inventory

6. The major decision areas in supply chain management are

Answer: .Location, production, distribution, inventory

7. Logistics is the part of supply chain involved with the forward and reserve flow of

Answer: .All of these

9. 3-PL stands for

Answer: Third party logistics

10. The supply concept originated in what discipline?

Answer: Marketing

11. Qualified is defined by the customer is

Answer: .A user based definition of quality

12.The supply chain management philosophy emerged in…………..

Answer: 1990’s

13. Positive, long term relationships between supply chain participants refers to

Answer: Supply chain management

14. The input to a transformation process include all of the following except

Answer: Assembly

15. Zero defects in manufacturing…………..

Answer: Is the goal of TQM

16. Which of the following is not an area responsibility for a logistic manager

Answer: Purchasing

17. Which came last in the development of manufacturing techniques?

Answer: Interchangeable parts

18. Which one of the following would not generally be considered as an aspect of operations management?

Answer: Secured financial resources

19. Inspection, scarp, and repair are example of

Answer: External cost

20. All the following costs are likely to decrease a result of better quality except

Answer: .Customer

23. A supply chain includes the chain of entities involved in the planning, procurement, production and………….. of products and services

Answer: .Distribution

24. Companies manage their supply chain through…………..

Answer: Internet

25. Lean production involves

Answer: Elimination of all types of waste

  1. Which of the following is not a factor affecting the supply chain?

Answer: Longer product life cycle.

27. TQM refers to

Answer: Total quality management

28. …………… includes design and administration of system to control the flow of materials, work in progress and finished inventory to support business unit strategy

Answer: Logistics management

29. ………….. and physical distribution are the two major operations of logistics

Answer: Material management

30. Buying according to the requirements is called …………..

Answer: Hand to mouth buying

31. Getting the right goods to the right location at the right time for the least cost is known as

Answer: Market logistics

32. ………….. are meant to store products for moderate to long period of time

Answer: Storage warehouses

33. ………….. uses advanced materials handling systems under the direction of a central computer

Answer: .Automated warehouses

34. …………….. encompasses all activities associated with the flow and transformation of goodsfrom the raw materialstage, through to the end user, as well as the associated information flows

Answer: Supply chain

35. Which of the following is not one of the process in the SCOR model

Answer: Sell

36. According to Professor Mentzer and colleages, the supply chain concept originated in what discipline?

Answer: Logistics

37. ………….. is the provision of service to customers before, during and after a purchase

Answer: Customer service

38. “Kaizen” is a Japanese term meaning

Answer: Continuous improvement

39. The most common form of quality control includes:

Answer: Inspection

40. When suppliers, distributors, and customers collaborate with each other to improve the performance of the entire system, they are participating in a …………..

Answer: Value delivery network

41. A supply chain is a sequence of firms that performance activities required

Answer: To create and deliver goods to consumers

42. Intermediaries play an important role in matching ………….

Answer: Supply & demand

43. Today, a growing number of firms now out source some or all of their logistics to ……………intermediaries

Answer: Channel members

44. What technique deal with the problem of supply sufficient facilities to production lines or individuals that require uneven service?

Answer: Queing theory

45. A type of logistics costing

Answer: Activity costing

46. Supply chain management is increasingly difficult and complex due to:

Answer: Increased pace of globalization

47. The time difference between a business ordering and receiving stock is called the

Answer: Lead time

48. The business term that involves choosing a supplier, agreeing what to buy at a certain price and by when is called?

Answer: Procurement

49. Procurement methods have considerable impact on……………

Answer: Inventory level

50. AITS in inventory controls means……………

Answer: Automated Inventory Tracking and System

51. Expand SPC

Answer: Standard production control

52. Which of the following is not included in the logistic costs?

Answer: None of these

53. Which cost element is included in inventory holding?

Answer:All of these

54. Which of the following is considered as fixed cost for supply chain costing?

Answer:All of these

55. Which of the following is not included in logistics costs?

Answer: None of these

56. What refers to the distance to and from a delivery zone?

Answer: Stem distance

57. Which logistics net work modeling technique, is often referred to a “rule of thumb”?

Answer: Heuristic model

58. Which of the following document is a contract between the owner of goods and carrier (as withdomestic shipments)?

Answer: Bill of lading

59. What is included in the product segmentation while undertaking supply chain segmentation?

Answer: All of these

60. Which phase of supply chain design process, decides on which market will be supplied fromwhich locations?

Answer: Supply chain planning

61. Which aggregate planning strategy, involves a stable machine capacity and workforce aremaintained with a constant output rate?

Answer: Chase strategy

62. Which of the following is not a part of logistics?

Answer: Meandering

63. Which of the following transportation modes used for digital products?

Answer: Cargo scanning

65. The word ‘logistics’ is derived from the French word …………..

Answer: Logger

66. Logistics is typically considered as a subset of ……………

Answer: Supply chain management

67. 4PL stands for

Answer: Fourth Party Logistic Provider

68. Integrated logistics systems included

Answer: Physical distribution supported by information technology

69. A supply chain is made up of a series of process that involve an input, a ………….., and an output

Answer: .Transformation

70. “3PL”involves using a supplier to provide …………….service

Answer: Logistics

71. ………….. is a tool to chart how individual process are currently be conducted and to help layout to new improve process

Answer: Process mapping

72. …………..are the products that emerge when new products arrive to replace old products

Answer: Replacement products

72. …………..are the products that emerge when new products arrive to replace old products

Answer: Replacement products

73. ………… was the first kind of packaging Materials used in the history

Answer: Basket

74. Which of the following is not an input into logistics

Answer: .Competitive advantage

75. …………. is referred as professional working in the field of logistics management?

Answer: Logistician

76. What is the primary objective for material management?

Answer: Maintaining good supplier and customer relationship

77. Which of the following is not a function of wholesaler?

Answer: None of these

78. The length of time for which sellers extend credit terms to buyers is known as ………….

Answer: Dating

79. Where production logistics is primarily applied?

Answer: Manufacturing plants

80. …………describesthe process of logistics within the industry

Answer: Production logistics

81. …………. Is referred as a professional working in the field of logistic management?

Answer: Logistician

82. A systematic process for originating, developing and evaluating new product ideas is known as ………….

Answer: Product planning & development

83. …………. refers to the process of having the right item in the right quantity at the right time atthe right place for the right condition to the right customers

Answer: None of these

84. It has been believed that the concept of the logistics originated from the …………..

Answer: Military

85. What is the primary function of a logistician

Answer: .Inventory management

86. Which of the following is an output of logistics

Answer:  Competitive advantage

87. A company’s channel decisions directly affect every ……………

Answer:  Marketing decision

88. What does ROP expands to

Answer:  Marketing decision

89. The objectives of logistics is

Answer:  All of these

90. To reduce inventory management costs , many companies use a system called ………….. , which involves carrying only small inventories of parts or merchandise , often only enough for afew days of operation

Answer:  Just in time logistics

91. In a supply chain, material flows in one direction while ………….. from in both direction

Answer:  Information

92. Today, a growing number of firms now out source some or all of there logistics to ……………. Intermediaries

Answer:  Third party logistics providers

93. What are the two basic type of the production system?

Answer:  Third party logistics providers

94. Efficiency is defined by

Answer: Actual output divided by effective capacity

95. A big advantage of process layout is

Answer:It is a high equipment utilization

97. The purpose of supply chain management is…………….

Answer: provide customer satisfaction

98. Logistics is the part of supply chain involved with the forward and reverse flow of

Answer: all of the above

99.The major decision areas in supply chain management are

Answer: planning, production ,distribution, inventory

100. Distribution requirements planning is a system for

Answer: both ‘a’ and ‘b’

101. Reverse logistics is required because

Answer: all of the above

102. PL stands for

Answer: third party logistics

103. What are the elements of logistics system ?

Answer: all of the above

  1. Logistics system are made up of 3 main activities.

Answer: both ‘a’ and ‘b’

105. E-logistics features

Answer: both ‘a’ and ‘b’

106. Which is not a part of basic systems of codification?

Answer: .none of these above

  1. …………………… and physical distribution are the two major operations of logistics .

Answer: material management

108. Which of the following is not a component of 4 PL?

Answer: resource providers

109. Which of the following is not a part of supply chain management system?

Answer: competitor

110. DRP stands for

Answer: distribution requirement planning

111. The objective of independent business function stage is

Answer: Maximization of profit by sales volume.

112. The objective of limited integrated business function stage is

Answer: Cost reduction

113. Form utility is created by

Answer: Operation function

 

114. Place utility is created by

Answer: Logistics function.