MITHRA INSTITUTE OF MANAGEMENT STUDIES – INDIA’S LEADING LOGISTICS & SUPPLY CHAIN MANAGEMENT INSTITUTE

 103th, 104th ,105th & 106th Batches Admission Continues for Logistics & Supply Chain Management.

IIF1

1. ……………….includes design and administration of systems to control the flow of materials, WIP and finished inventory to support business unit strategy.

Answer: a

2. Which is not a part of basic systems of codifications?

Answer:  d

  1. ……………and physical distribution are the two major operations of logistics.

Answer: b

  1. …………is the time that elapses between issuing replenishment order and receiving the material in stores.

 

Answer: b

5. ……………is the task of buying goods of right quality, in the right quantities, at the right time and at the right price.

Answer: b

6. Which of the following is not a component of 4PL?

Answer: d

  1. Which of the following is not a part of Supply chain Management system?

Answer: d

  1. ……………………..is the provision of service to customers before, during and after a purchase.

Answer: a

  1. Buying according to the requirements is called …………

Answer: b

10.The purpose of supply chain management is…………….

Answer: a

11. Logistics is the part of supply chain involved with the forward and reverse flow of

Answer: d

12. VMI stands for

Answer: b

  1. The major decision areas in supply chain management are

Answer: a

14. Distribution requirements planning is a system for

Answer: c

15. Reverse logistics is required because

Answer:  d

16. PL stands for

Answer: b

  1. What are the elements of logistics system ?

Answer: d

18. Logistics system are made up of 2 main activities.

Answer: c

19. E-logistics features

Answer: c

  1. Which of the following is not a component of 4 PL?

Answer: b

  1. DRP stands for

Answer: a

  1. Which of the following is true for supply chain management?

Answer: d

  1. The sequence of a typical manufacturing supply chain is

Answer: b

24. Due to small change in customer demands, inventory oscillations become progressively larger looking through the supply chain. This is known as

Answer: a

  • 25. Which one of the following is the best explanation of international logistics?

Answer: c

UNIT -II

1. Which of the following documents are not required for obtaining an exportlicense?

Answer: b

  1. Which of the following documents is not required in connection with an import transaction?

Answer: c

3. Which of the following do not form part of duty drawback scheme?

Answer: d

4. Which one of the following is not a document related to fulfill the customs formalities

Answer: d

5. Which one of the following is not a part of export documents?

Answer: C

6. A receipt issued by the commanding officer of the ship when the cargo is loaded on the ship is known as

Answer: b

7. Which of the following document is prepared by the exporter and includes details of the cargo in terms of the shipper’s name, the number of packages, the shipping bill, port of destination, name of the vehicle carrying the cargo?

Answer: d

8. The document containing the guarantee of a bank to honour drafts drawn on it by an exporter is

Answer: b

9. Which of the following does not belong to the World Bank group?

Answer: d

10.TRIP is one of the WTO agreements that deal with

Answer: d

11.The warehousing function that combines the logistical flow of several small shipments to

Answer: d

12. The transportation model coordinated between railways and roadways is

Answer: d

13.The transportation system that is an outcome of the combination of air and roadways is

Answer: b

14. Booking of shipping space in advance is helpful to an exporter in

Answer: C

15.Packaging performs two functions. ___________ and logistics.

Answer: d

16.How many major ports are there in India?

Answer: C

17. The term used for loading or unloading of heavy cargo is

Answer: C

18. Pre-shipment credit is available from Exim bank is available for

Answer: b

19.Extension period of credit for export

Answer: c

20. Which of the following is not a common feature of direct lending by Exim bank?

Answer: c

21. Pre-shipment advances granted in excess of FOB value of contract against duty drawback can be covered under

Answer: c

22. Pre-shipment advances against export incentives can be covered under

Answer: d

 23.The risk to a bank in confirming a letter of credit is covered by ECGC under

Answer: b

24.How many percentage of contract value the exporter can receive as an advance

Answer: c

  1. A confirmed letter of credit is one

Answer: C